Svartaronia 10-pack

Aronia melanocarpa

Köp online hos oss
Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som formklippt häck på 0,8-1,5 meter eller som friväxande med buskigt växtsätt. Mörkgröna, glänsande blad som får dekorativa orangeröda höstfärger. Blommar som friväxande med lätt doftande, vita blommor i klasar som följs av små, nyttiga, svarta bär. Trivs i sol till halvsoligt läget på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till formklippt häck på 0,8-1,5 meter. Vackert glänsande bladverk med ovala, mörkgröna blad som får fantastiska höstfärger i lysande orangerött. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättning markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 1-1,8 meter med ett buskigt och rundat växtsätt. Blomningen infaller på våren och består av små, vita blommor i klasar med rosa ståndare och pistiller. Blommorna har svag, söt doft och uppskattas av våra pollinatörer. Svartaronia får små, svarta bär som mognar i september och är vitaminrika med stora mängder antioxidanter. Bären är syrliga, något sträva i smaken och passar bäst till saft, sylt eller till torkning. Halvmogna bär kan användas till att färga textiler eller mat röd.

Trivs bäst i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Ger bäst blomning och bärsättning i fullt soliga lägen på näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Planteras som formklippt- och friväxande häck, även användbar som prydnadsbuske och som bärbuske.

Aronia härstammar från Nordamerika och har odlats i Ryssland sedan 1800-talet. Till Sverige introducerades aronia först som prydnadsväxt på 1980-talet och blev populär som bärbuske under 2010-talet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord