Trädgårdstok 'Sandved' 10-pack

Dasiphora (Fruticosa-Gruppen)

Vacker sort som används till friväxande häck på 0,8-1 meter. Har ett upprätt, brett växtsätt och grågrönt bladverk. Blommar rikligt och länge med stora, enkla, vita blommor med gul mitt. Trivs i sol på de flesta väldränerade jordar.
Frisk sort med upprätt, brett växtsätt. Bladverket är grågrönt till grönt och består av små, djupflikiga blad som inte får någon nämnvärd höstfärg. Blommar rikligt och länge från juni in på hösten med kortare uppehåll under sommaren. Blommar med stora, enkla, vita blommor med tydliga gula ståndare och pistiller. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Anspråkslös och lättodlad som tål de flesta väldränerade jordar i sol. Utvecklas bäst på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Torktålig när den väl är etablerad. Användbar i massplanteringar för ett marktäckande resultat. Vacker som friväxande, blommande häck.

Äldre exemplar kan bli risiga och bör föryngringsbeskäras var femte år. Beskär ner plantan i olika höjder till cirka 10-30 cm från marken. Sorten blommar på 1-årsskotten och blommar endast lite sparsammare nästa säsong.

Övriga namn; Ölandstok, Potentilla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord