Vit syren fk VEBERÖD

Syringa vulgaris f. alba

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter, eller som friväxande med brett upprätt växtsätt. Friskt ljusgrönt bladverk och gula höstfärger. Blommar som friväxande med vita, starkt doftande blomklasar. Utvecklas bäst på solig plats i näringsrik jord. Kallas även för vit bondsyren.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladverket är friskt ljusgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en gul höstfärg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 3-4 meter med rundat, brett, upprättväxande växtsätt. Blommorna är enkla, vita och sitter i klasar. De ljust gulgröna blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en stark, ljuvlig syrendoft i trädgården. Blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Sorten skickar sällan rotskott. Planteras som friväxande häck eller formklippt häck. Klassisk växt i en trevlig berså. Vacker att blanda i häck med vanlig lila bondsyren. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är en selekterad fröplanta ifrån vanlig vit oförädlad syren, som odlats i Sverige sedan 1600-talet och kallas ofta för vit bondsyren.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar