Ädelcypress 'Columnaris'

Chamaecyparis lawsoniana

Dekorativt formklippt och uppstammad cypress med blågrå barr.
Populär sort av ädelcypress som är snabbväxande med ett tätt pelarformigt växtsätt. Barren är blågröna till blågrå och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Bildar små, runda kottar som först är blågröna för att sedan bli bruna vid mognad. Äldre bark och grenar är kanelbruna och sprickiga. Används ofta som häckväxt men är minst lika populär som friväxande solitär, då kan dom med tiden bli praktfulla smala träd.

Här är ädelcypressen 'Columnaris' uppstammad och formklipp som ett klot. På detta sätt har man skapat ett dekorativt litet prydnadsträd. För att behålla formen måste årstillväxten klippas varje år efter midsommar.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Snabbväxande vid rätt förutsättningar. Planteras som solitär i rabatt eller i isolerad kruka. Vacker i större stenpartier, klippträdgårdar och grusplanteringar.

Ädelcypress är främst lämplig för de sydligaste delarna av Sverige. Vår och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern