Avenbok

Carpinus betulus

Köp online hos oss
Tät och stabil som formklippt häck på 1-3 meter. Gröna blad som får gul höstfärg och är sedan fint kopparfärgade över vintern. Trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar.
Tålig häckväxt som formklippt bildar en tät, stabil häck på 1-3 meter. Bladen är gröna och får en lysande gul höstfärg. Avenboken behåller en del av sina vissna, kopparfärgade blad under hela vintern. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir som finast om den klipps med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät nertill. Plantera cirka tre plantor per meter.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå. För att få en vacker genomgående stam bör varje planta bindas upp med en bambukäpp. Stödet kan tas bort när önskad sluthöjd uppnåtts.

Trivs i de flesta lägen. Jorden bör vara väldränerad, näringsrik och innehålla kalk. Tål förorenad luft och salta vindar. Avenbok är en bra stadsväxt som klarar av att etablera sig på hårdgjorda ytor. Undvik vinter- och vårbeskärning då avenbok lätt blöder.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Kalkrik jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat