Avenbok

Carpinus betulus

Träd med oval krona och karaktäristiskt knotigt växtsätt. Friskt gröna blad som får gyllengula till bronsfärgade höstfärger. Trivs i sol till halvskugga i de flesta jordar.
Vackert träd med konisk upprättväxande krona som blir bred och ovalformad på äldre exemplar. Har en karaktärsfull, knotig stam med slät, grå bark. Avenboken får i bladutspring en ljusgrön, fräsch explosion av små, nätta blad med tydliga, vågiga bladnerver. Bladen skiftar till friskt gröna under sommaren. Höstfärgerna är först gyllengula för att senare övergår till bronsfärgade. Unga exemplar behåller de bronsfärgade bladen under vintern.

Avenboken är sambyggare och enkönade hon- och hanblommor uppträder på samma träd. Blomningen infaller i maj med oansenliga limefärgade, blommande hängen. På hösten bildas små frukter i ett treflikigt svepeblad som innehåller en liten nöt. Nötterna uppskattas av fåglar och djur.

Trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar. Utvecklas bäst i väldränerad, näringsrik och lätt kalkrik jord. Tål förorenad luft och lätta, salta vindar. Avenbok är en bra stadsväxt som klarar av att etablera sig på hårdgjorda ytor. Är ett av de bästa träden för formklippning. Undvik vårbeskärning då avenbok lätt blöder. Trädet är tåligt och kan bli gammalt. Planteras som solitär eller i alléer. Vacker som ett mindre, knotigt vårdträd.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
7 m
Jordmån:
Kalkrik jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat