Bok GOTTÅSA

Fagus sylvatica

Tät och stabil som formklippt häck på 1-3 meter. Mörkgröna, blanka blad som får gul höstfärg och är sedan fint kopparfärgade över vintern. Trivs i sol till skugga på de flesta fuktighetshållande jordar.
Tålig, vacker häckväxt som formklippt bildar en tät, stabil häck på 1-3 meter. Bladen slår ut i en skir, ljusgrön färg för att därefter skifta till mörkgröna, blanka blad som avslutas med en lysande gul höstfärg. Som klippt häck behåller boken en del av sina vissna, kopparfärgade blad under hela vintern. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir som finast om den klipps med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät nertill. Plantera cirka tre plantor per meter.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå. För att få en vacker genomgående stam bör varje planta bindas upp med en bambukäpp. Stödet kan tas bort när önskad sluthöjd uppnåtts.

Trivs i sol till skugga på de flesta fuktighetshållande, väldränerade, näring- och kalkrika jordar. Uppskattar uppblandade lerjordar. Utvecklas dåligt på blöta eller torra platser. Undvik vinter- och vårbeskärning då bok lätt blöder.

Sorten är lämpad till häck med rak, genomgående stam.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Kalkrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)