Dvärgliguster 'Lodense'

Ligustrum vulgare

Svagväxande häckväxt som blir en låg, tät formklippt häck på 0,4-0,8 meter. Har blankt mörkgrönt bladverk. Blommar som friväxande med vita, doftande blomklasar och bildar svarta, oätliga bär. Vid årlig klippning uteblir blomning och bär. Trivs i sol till skugga på lätt fuktig, näringsrik jord
Kompakt, låg häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 0,4-0,8 meter. Bladverket är blankt mörkgrönt och består av lansettformade, avlånga blad. Gulbrun höstfärg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Kan ibland behöva en andra, lättare klippning under sensommaren. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera fem till sex plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant och blir nästan obefintlig.

Lämpar sig bäst som klippt häck, som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 0,5-1 meter med kompakt, buskigt och rundat växtsätt. Blomningen sker på försommaren med konformade klasar av doftande, vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas mängder av svarta, oätliga bär som sitter i klasar. Användbar som friväxande i massplanteringar för ett marktäckande resultat.

Trivs i sol till skugga på lätt fuktighetshållande, väldränerad och näringsrik jord. Undvik kompakta, blöta, torra och magra jordar.

Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
20 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern