Häckhagtorn UPPSALA

Crataegus flabellata var. grayana

Tålig och härdig häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter. Friskt gröna blad som får gula till orange höstfärger. Blommar med vita blomklasar och bildar ljusröda bär. Anspråkslös och trivs i sol till skugga på de flesta jordar.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladen är ovala, breda med tydliga, taggiga bladkanter. Gula till orange höstfärger. Bildar långa, kraftiga tornar. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Lämpar sig bäst som klippt häck, som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 4-5 meter med brett, upprätt och rundat växtsätt. Blomningen sker på försommaren med klasar av vita, små blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas mängder av ljusröda bär som sitter i klasar. Bären är ätliga men används oftast som tillagade. Användbar som friväxande växt i landskapsplanteringar och i lähäckar.

Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar från soliga till halvskuggiga lägen. Klarar både tunga lerjordar och lätta, torra sandjordar. Utvecklas bäst på en väldränerad och måttligt näringsrik och fuktighetshållande jord.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat, Torr jord