Häckkaragan 10-pack

Caragana arborescens

Köp online hos oss
Tålig och härdig häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-3 meter. Skira, ljusgröna blad som får gyllengula höstfärger. Blommar som friväxande med gula, ärtblomliknande blommor. Anspråkslös och trivs i sol till skugga på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Härdig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Bladen är skira, ljusgröna och består av flera parblad sittandes längs en stjälk. Höstfärgerna är gyllengula. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Lämpar sig bäst som klippt häck men som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 3-5 meter med brett, upprätt växtsätt. Blomningen är riklig och sker i maj-juni med små, gula, ärtblomliknande blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Frukten består av små, gröna ärtbaljor som mognar till bruna. Användbar som friväxande växt i landskapsplanteringar och i lähäckar på torra, utsatta lägen.

Anspråkslös och kan växa på de flesta väldränerade jordar från soliga till halvskuggiga lägen. Utvecklas bäst på soligt läge i närings- och kalkrik jord. Speciellt tålig mot hårda vindar, salt, stadsklimat och torra sandjordar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 8
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Kalkrik jord, Sandjord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord