Häckoxbär 10-pack

Cotoneaster lucidus

Köp online hos oss
Tålig och härdig häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 0,5-1,2 meter. Vackert glänsande bladverk med mörkgröna blad som får orangeröda höstfärger. Blommar som friväxande med rosavita, små blommor och bildar ofarliga, svarta bär. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 0,5-1,2 meter. Vackert glänsande bladverk med små, ovala, avlånga mörkgröna blad som får fantastiska höstfärger i lysande orangerött. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Lämpar sig bäst som klippt häck, som oklippt bildas en friväxande häck på 1-2 meter med buskigt, upprätt och rundat växtsätt. Blomningen infaller på försommaren och består av små, söta, rosavita blommor i klasar. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer. På hösten bildas blåsvarta bär, används inte till konsumtion men är ofarliga.

Trivs bäst i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Undvik blöt jord. Tålig mot hårda vindar, salt, stadsklimat och tillfällig torka.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord