Häckoxel fk BÄLINGE E

Sorbus mougeotii

Tålig buske med tätt växtsätt som med tiden kan bli ett flerstammigt träd med oval krona. Har gröna blad med ljusgrå undersida som får gyllengula höstfärger. Gräddvita blomklasar och orangeröda bär på hösten. Trivs på de flesta jordar i sol till halvskugga. Vind- tork- och salttålig.
Tålig, medelstor buske med tätt välförgrenat växtsätt. Kan med tiden utvecklas till ett flerstammigt träd med smal, oval krona som på sikt blir mer bred och rundad. Bladen slår ut i smaragdgrönt för att sedan bli gröna och halvblanka på ovansidan medan undersidan är ljusgrå och filtliknande. Bladverket är dekorativt och skiftar i silver när bladen viker sig i vinden. Arten är inte lika tydligt parflikig i bladen som vår inhemska oxel. Höstfärgerna är gyllengula till bruna. Ibland kan höstfärgen utebli. Blomningen infaller i maj-juni och består av gräddvita blommor i flata korgar som uppskattas av våra pollinatörer. På hösten bildas dekorativa röda bär i klasar som uppskattas av våra fåglar.

Utvald sort i Sverige, som med sin goda förgrening och täta växtsätt gör sig utmärkt och lämpar sig bäst till formklippt häck.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Anspråkslös och klarar de flesta jordar men undvik blöt, kompakt jord och hårdgjorda ytor. Häckoxel är både salt-, vind-, tork-, avgas- och kalktolerant som etablerat. Klarar bättre av fuktigare jordar än vanlig inhemsk oxel. Användbart sort i stadsmiljöer och vid kustområden. Fin som solitär. Kan användas i läplanteringar och i större landskapsplanteringar. Mycket lämpad sort till formklippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
8 m
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord