Hybrididegran 'Adams'

Taxus x media

Tät, vintergrön och stabil som formklippt häck på 1-2,5 meter. Dekorativ barrväxt med ljusgröna, mjuka barr och rödaktig nytillväxt. Fin som friväxande buske, formklippt häck eller som klot. Bildar röda bär. Trivs i sol till skugga på lätt fuktighetshållande jord.
Tålig, vintergrön häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-2,5 meter. Barren är glansiga, mjuka och ljusgröna. Nytillväxten är rödaktig och bildar en snygg kontrast till de ljusgröna äldre barren. De rödaktiga barren blir senare under sommaren ljusgröna. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra barr- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en fin vintergrön buske på 2-3 meter med upprätt, brett pelarformat växtsätt. Sorten ger ett något glest intryck som ung men tätnar med åldern. Bildar dekorativa röda bär på hösten som innehåller giftiga frön.

Trivs i sol till skugga, men blir som vackrast i halvskugga eller i skuggiga lägen. Utvecklas bra på de flesta väldränerade, någorlunda fuktiga jordar. Föredrar kalkhaltiga jordar framför kemiskt sur jord. Vintålig men undvik salta vindar. Lika fin som solitär, i grupp, friväxande eller formklippt som klot och häck. Mycket användbar till vintergröna häckar och formklippning eftersom den tål hård beskärning utan att bli kal eller brun som många andra barrväxter.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Hybrididegranen är en hybrid mellan idegran och den japanska idegranen.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Fuktig jord, Kalkrik jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat