Japansk dvärgidegran

Taxus cuspidata var. nana

Tät, vintergrön och stabil som formklippt häck på 0,4-1 meter. Lågväxande idegran som bildar kompakta, dekorativa buskar med mjuka gröna barr. Sorten bildar bär. Trivs i sol till skugga på lätt fuktighetshållande jord.
Tålig, vintergrön häckväxt som används till en tät, låg, formklippt häck på 0,4-1 meter. Barren är gröna, mjuka och något glansiga. Ny tillväxt är limegrön och bildar en snygg kontrast till de gröna äldre barren. De limegröna barren blir senare under sommaren gröna. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra barr- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en fin vintergrön buske på 0,5-1,5 meter med oregelbundet, kompakt, buskigt växtsätt. Bildar röda bär till hösten där fröna är giftiga.

Trivs i sol till skugga, men blir som vackrast i halvskugga eller i skuggiga lägen. Utvecklas bra på de flesta väldränerade, någorlunda fuktiga jordar. Föredrar kalkhaltiga jordar framför kemiskt sur jord. Lika fin som solitär, i grupp, friväxande eller formklippt som klot och låg häck. Mycket användbar till vintergröna, låga häckar och formklippning eftersom den tål hård beskärning utan att bli kal eller brun som många andra barrväxter.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat