Leylandcypress 'Castlewellan'

Cupressus x leylandii

Elegant cypress med tätt, pelarformigt växtsätt och vackra gulgröna barr. Är även fin som formklippt häck. För de sydligaste delarna av landet, helst i soliga till halvskuggiga lägen.
Leylandcypressen är snabbväxande med ett tätt och pelarformigt växtsätt. Barren är gulgröna och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Äldre bark och grenar är kanelbruna och sprickiga. Används ofta som häckväxt men är minst lika populär som friväxande solitär, då kan plantorna med tiden bli praktfulla smala träd.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Snabbväxande vid rätt förutsättningar.

Är mycket lämplig som klippt häck. Då toppar man plantorna när de nått sin önskade sluthöjd, därefter klipps cypressen vid samma höjd minst en gång om året. Sidorna på häcken klipps redan andra året efter plantering. För en tät häck bör sidorna klippas med en lätt lutning, smalare vid toppen och bredare vid foten. Om man klipper lodrätt blir häcken ofta gles nertill.

Plantering av leylandcypress är främst lämplig i de sydligaste delarna av Sverige. Vår-och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern