Måbär ÖERNE

Ribes alpinum

Köp online hos oss
Lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1-1,5 meter. Grönskar tidigt med ljusgröna, lätt flikiga blad. Blommar med små, gulgröna blommor. Är en hanklon och bildar inga bär. Trivs i sol till halvskugga på de flesta jordar.
Populär häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-1,5 meter. Grönskar tidigt på våren med små, lätt flikiga blad med frisk ljusgrön färg. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomningen markant.

Som oklippt bildas en friväxande häck på 1,5-2 meter med rundat, kompakt växtsätt. Friväxande exemplar blommar med oansenliga, små gulgröna blommor som är mycket uppskattade av våra pollinatörer. Är en hanklon och bildar inga bär. Används som friväxande i landskapsplanteringar och i blandade lähäckar.

Trivs i sol till halvskugga och klarar de flesta väldränerade jordar men utvecklas bäst på näringsrika och fuktighetshållande jordar. Tål hård beskärning och är lätt att formklippa. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är en förbättrad variant av sorten 'Schmidt' och har ett jämnare växtsätt.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat