Oxel 10-pack

Sorbus intermedia

Tät och stabil som formklippt häck på 1-3 meter. Mörkgröna blad med ljusgrå undersida som får gyllengula höstfärger. Gräddvita blomklasar och orangeröda bär på hösten. Trivs på de flesta jordar i sol till halvskugga. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som formklippt bildar en tät, stabil häck på 1-3 meter. Bladen är parflikiga, halvblanka och mörkgröna på ovansidan medan undersidan är ljusgrå och filtliknande. Bladverket är dekorativt mörkt och skiftar i silver när bladen viker sig i vinden. Höstfärgerna är gyllengula till bruna och kan ibland utebli helt. Blommar sparsamt som klippt häck men blommorna är gräddvita och sitter samlade i blomklasar. Får sen orangeröda bär i klasar på hösten.

Planteras i soligt läge för att undvika att nedre delen av häcken blir gles. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig även tät nertill. Plantera tre plantor per meter.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på väldränerad, lätt fuktighetshållande och näringsrik jord. Anspråkslös och klarar de flesta jordar men undvik blöt, kompakt jord och hårdgjorda ytor. Tålig och klarar de flesta utsatta lägen. Oxel är både salt-, vind-, tork-, avgas- och kalktolerant när växten väl är etablerad. Användbar som häck i stadsmiljöer och vid kustområden. Kan användas i läplanteringar och i större landskapsplanteringar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord