Röd häckberberis 'Atropurpurea Nana'

Berberis thunbergii (Rödbladiga Gruppen)

Lågväxande, taggig buske med tätt, rundat växtsätt. Fint purpurrött bladverk som får karminröda höstfärger. Gulvita blommor i klasar som följs av små, klarröda bär. Trivs i sol på de flesta väldränerade jordar.
Låg, kompakt och tålig buske med tätt, rundat och något oregelbundet växtsätt. Bladverket är mörkt purpurrött och består av små, runda, nätta blad. Höstfärgerna är färggranna i lysande karminrött. Grenar och unga skott är försedda med vassa taggar. Blomningen infaller på våren och består av små, vitgula blommor i klasar som uppskattas av våra pollinatörer. På sensommaren bildas små klarröda bär som sitter kvar långt in på hösten och uppskattas av våra fåglar.

Trivs i soliga lägen på de flesta väldränerade jordar. Utvecklas bra även på tunga kompakta jordar, såsom lerjordar och klarar torka som etablerad. Tål hård beskärning. Används som lågt klippt häck. Fin även som formklippta små klot. Passar i buskage och perennrabatter ihop med andra växter. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Häckberberis introducerades från Japan till Europa under 1800-talet och är döpt efter den svenske botanisten Carl Peter Thunberg (1743-1828), en av Linnés lärjungar.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat