Skogslind 10-pack

Tilia cordata

Grönskande och lättodlad häckväxt. Fin som tät, formklippt häck på 1,5-3 meter. Frodigt gröna, hjärtformade blad och gyllengula höstfärger. Trivs i sol till halvskugga på näringsrik och fuktighetshållande jord. Plantåtgång: 3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till en tät, stabil, formklippt häck på 1-3 meter. Lindens knoppar är vackert röda på solsidan och gröna på skuggsidan. Bladverket är frodigt och består av hjärtformade blad med blågrön undersida som blir vackert gyllengula på hösten. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på näringsrika, lätt fuktighetshållande, väldränerade och gärna kalkrika jordar. Utvecklas även bra med sämre förhållanden.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Kalkrik jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Rosjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat