Skogslönn 10-pack

Acer platanoides

Storvuxen, frodig skogslönn, här som häckplanta. Används i läplanterigar eller som hamlade buskage. Mörkgröna, djupflikiga blad som får gula till orangeröda höstfärger. Blommar som friväxande med gyllengula blommor som följs av dekorativa, ljusgröna, bevingade frukter. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar.
Starkväxande skogslönn, här som häckplantor som kan användas i landskapsplanteringar och i snabbväxande vindskydd. Kan hållas på 2-4 meters höjd med hjälp av knuthamling, detta sker under sensommaren varje år eller med 1-3 års mellanrum. Hamling innebär att man tar bort alla grenar ifrån tillväxtpunkten och låter nya växa ut. Tillväxtpunkten bestämmer man själv var den ska vara vid första nerklippningen. Efter ett par år bildas en stor förtjockning liknande en knut på tillväxtpunkten, detta har gett upphov till namnet knuthamla.

Som friväxande bildas en bred, oregelbunden rundad krona med upprätt växtsätt. Arten får oftast en rak genomgående stam som är slät och mörkgrå för att bli mer räfflad vid högre ålder. Bladen är djupflikiga, något tunna och friskt gröna. Höstfärgerna kan variera från lysande gul till orangeröd och rött. Blommar på bar kvist med gyllengula, små blommor i klasar. Blommorna innehåller mycket nektar och pollen som uppskattas av våra pollinatörer. På sensommaren bildas bevingade frukter, så kallade lönnäsor som är ljusgröna och mognar till brunt. Lönnäsorna bildar en vacker kontrast emot det gröna bladverket.

Anspråkslös sort som kan växa på de flesta väldränerade jordar. Utvecklas bäst i sol till halvskugga på näringsrik, väldränerad och lätt fuktighetshållande jord. Tål öppna, lätt blåsiga lägen och stadsavgaser. Undvik allt för torr, blöt eller kompakt jord.

Arten förekommer naturligt i Sverige.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
15 m
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat