Svartaronia 'Hugin'

Aronia melanocarpa

Tålig och lättodlad häckväxt. Fin som formklippt häck på 0,5-1,2 meter, eller som friväxande med kompakt, buskigt växtsätt. Har mörkgröna, glänsande blad som får dekorativa orangeröda höstfärger. Blommar som friväxande med lätt doftande, vita blommor i klasar som följs av små, svarta bär. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar.
Tålig häckväxt som används till formklippt häck på 0,5-1,2 meter. Vackert glänsande bladverk med ovala, mörkgröna blad som får fantastiska höstfärger i lysande orangeröd nyans. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät även nertill. Plantera tre plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 1-1,5 meter med ett kompakt, buskigt och lågt växtsätt. Blomningen infaller på våren och består av små, vita blommor i klasar med rosa ståndare och pistiller. Blommorna har en svag, söt doft och uppskattas av våra pollinatörer. Sorten får små, svarta bär som mognar i september och är vitaminrika med stora mängder antioxidanter. Bären är syrliga men något sträva i smaken och passar bäst till saft, sylt eller till torkning. Halvmogna bär kan användas till att färga textiler eller mat röd. Planteras som häck eller i buskage, gärna i massplanteringar för ett marktäckande resultat.

Trivs bäst i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. För bärproduktion ger de bäst skörd i fullt soliga lägen på näringsrik och lätt fuktighetshållande jord.

Aronia härstammar från Nordamerika och har odlats i Ryssland sedan 1800-talet. Till Sverige introducerades aronia först som prydnadsväxt på 1980-talet men blev först populär som bärbuske under 2010-talet.

Sorten är selekterad ur vildmaterial från Ontario, Kanada.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Hög salthalt i marken, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord