Tuja 'Brabant'

Köp online hos oss
Lättskött, snabbväxande tuja som passar till en tät, vintergrön, formklippt häck på 1-3 meter. Mörkgröna, glänsande, flata barr med ljusgrön ny tillväxt. Får som friväxande ett brett, högt och pelarformigt växtsätt. Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik jord. Beräkna cirka 2,5–3 plantor per meter häck.
Populär, snabbväxande, vintergrön häckväxt som formklipps till en tät och stabil häck på 1-3 meter. Barren är glänsande mörkgröna och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Ny tillväxt är ljusgrön. Sorten kan bli något bronsfärgad vintertid men blir grön igen till våren. Bronsfärgen blir tydligast på solutsatta lägen.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och saltstänk ifrån vägsalt som kan ge missfärgningar. Snabbväxande vid rätt förutsättningar.

Detta är en inkrukad eller klumpsatt häckplanta, vilket innebär att tujan har vuxit hela sitt liv på friland och sen grävts upp. Den uppgrävda rotklumpen har sedan satts i en kruka eller försatts med nät, detta kallas på klump. På detta sätt får man oftast fina, välväxta tujor. Inkrukade och klumpsatta tujor bör planteras under våren. Blanda vid plantering upp den befintliga jorden med barkmull och planteringsjord. Är jorden torr, vattna innan plantering. Även plantorna bör vara uppvattnade innan plantering. Plantera tujan så att övre delen av jordklumpen kommer något under marknivå. Kontrollera att det fortfarande är fuktigt cirka 15 cm ner i jorden med ungefär en veckas mellanrum under det första 1-2 åren. Om jorden är torr så vattna länge och rejält. Undvik att vattna på redan blöt jord. Beräkna cirka 2,5–3 plantor per meter häck.

Formklipps varje år, och för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra barr- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir som finast om den klipps med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och håller sig tät nertill.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan första året och fortsätt åren därpå. Toppskottet klipps när önskad höjd är uppnådd och klipps i fortsättningen varje år i samma nivå.

Används oftast som häckväxt men är även dekorativ som friväxande solitär, då den med åren bildar ett högt, lite lurvigt, pelarformigt träd med kanelbrun bark som får små bruna kottar på hösten.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern