Vårtbjörk 10-pack

Betula pendula

Klassisk björksort som används till storvuxna lähäcksplanteringar i öppna landskap. Bildar oftast en genomgående rak stam som är dekorativt vit- och svartmönstrad. Brett, upprätt växtsätt med friskt grönt bladverk som får gyllengula höstfärger. Trivs i sol på de flesta jordar.
Vårtbjörk som häckplanta kan användas som landskapsväxt och i storvuxna läplanteringar. Har ett upprätt, brett växtsätt med överhängande grenar och oftast en genomgående rak stam. Stammen är dekorativ med sin vita bark och svarta mönster. Bladen är små, hjärtformade med taggiga bladkanter. Vackert ljusgrönt bladutspring som är en förkunnelse om att våren är ankommen. Det fräscha bladverket får på hösten en intensivt gyllengul höstfärg. Blomningen sker strax efter lövsprickningen i början av maj. Blommorna består av tvåkönade så kallade hängen, där hanhängena kan ses redan på hösten, medan honhängena visar sig först vid lövsprickningen.

Utvecklas bäst i ett soligt och öppet läge. Anspråkslös och kan växa på de flesta jordar. Klarar även torka när den är väletablerad. Användbar som landskapsväxt och i storvuxna läplanteringar. Kan formklippas till häck. Undvik vinter- och vårbeskärning eftersom björk lätt blöder.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 8
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
De flesta jordar
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Torr jord