Ädelcypress 'Ellwoodii'

Chamaecyparis lawsoniana

Dekorativt formklippt och uppstammad cypress med stålblå, mjuka barr. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren. Trivs i sol till halvskugga.
Dekorativ ädelcypress med tätt, pelarformigt växtsätt. Barren är blågröna till blågrå och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Sorten är en populär växt i adventstider, och säljs för att pryda entrén, eller planteras i julgrupper. Kallas då ibland för jul-en.

Här är ädelcypressen uppstammad och formklipp som ett klot. På detta sätt har man skapat ett dekorativt litet prydnadsträd. För att behålla formen måste årstillväxten klippas varje år efter midsommar.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Snabbväxande vid rätt förutsättningar. Planteras som solitär i rabatt eller i isolerad kruka. Vacker i större stenpartier, klippträdgårdar och grusplanteringar.

Ädelcypress är främst lämplig för de sydligaste delarna av Sverige. Vår- och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern