Ädelcypress 'Ivonne'

Chamaecyparis lawsoniana

Dekorativt formklippt och uppstammad cypress med guldgula, lysande barr. Vacker kontrastväxt.
Dekorativ sort av ädelcypress med ett tätt pyramidformat växtsätt. Barren är gula till ljusgröna och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Skottspetsarna är nästan guldgula och övergår till grönt närmare stammen, färgen behålls under hela vintern. Äldre bark och grenar är kanelbruna och sprickiga. Används som häckväxt men är minst lika populär som friväxande solitär, då kan dom med tiden bli praktfulla smala träd.

Här är ädelcypressen 'Ivonne' uppstammad och formklipp som ett klot. På detta sätt har man skapat ett dekorativt litet prydnadsträd. För att behålla formen måste årstillväxten klippas varje år efter midsommar.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Snabbväxande vid rätt förutsättningar. Planteras som solitär i rabatt eller i isolerad kruka. Vacker i större stenpartier, klippträdgårdar och grusplanteringar.

Ädelcypress är främst lämplig för de sydligaste delarna av Sverige. Vår och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern