Blågran Glauca-Gruppen

Picea pungens (Glauca-Gruppen)

Ståtlig gran med iögonfallande, stålblå barr. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
Vackert gran med ett tätt, koniskt växtsätt och relativ snabb tillväxt. Barren är långa och stickiga med en vacker stålblå färg. Nytillväxten är ännu mer intensiv stålblå till grå i färgen. Till hösten bildas ljusbruna stora kottar som är vackra i kontrast till det stålblå barren. Blågranen är verkligen en växt som skänker trädgården en lysande siluett året om. Sorten säljs ofta i adventstider i kruka för att kunna pryda till exempel en entré fram till jul. Riset är vackert att använda i binderier.

Utvecklas bäst i sol på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Klarar av torra lägen när den väl är etablerad. Granar formklipps sällan, men klarar beskärning, om man beskär på gröna skott och årstillväxt. Beskär man djupare riskerar man att plantan förstörs eftersom granar inte bryter nytt på gammal ved. Vid formklippning som klot och häck görs detta i juni-juli då de nya årsskotten har utvecklats. Det är dessa årsskott som varje år klipps in. Blågranar är verkligen vackra som klippta klot. Planteras som solitär eller i grupper, gärna ihop med andra vintergröna växter.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
6 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord