Japansk ädelcypress 'Nana Gracilis'

Chamaecyparis obtusa

Annorlunda barrväxt med oregelbundet, kompakt växtsätt och mörkgröna, glansiga barr. Trivs i sol till halvskugga på mullrik jord.
Långsamväxande och annorlunda cypress med kompakt, oregelbundet växtsätt. Barren är glänsande, mörkgröna och nytillväxten ljusgrön, vilket skapar en snygg kontrast emot de äldre mörkgröna barren. Sorten är en vacker växt som med åren bildar en bonsailiknande, oregelbunden buske som är fin året om.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Formklipps sällan, men klarar formklippning när det görs på gröna skott och årstillväxt. Klipps de djupare riskerar plantan att förstöras eftersom dom inte bryter nytt på gammal ved. Planteras som solitär eller som grupper i rabatt. Vacker i större stenpartier, klippträdgårdar och grusplanteringar.

Ädelcypress är främst lämplig för de sydligaste delarna av Sverige. Vår- och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern