Järnek

Ilex aquifolium

Vacker, vintergrön buske, här på stam, med brett, upprätt växtsätt och ovala, mörkgröna, taggiga blad. Honklon som bildar röda bär. Trivs i det halvskuggiga läget.
Vintergrön buske, här på stam, med brett, upprätt växtsätt. Det vintergröna bladverket är glänsande med ovala, mörkgröna blad som har taggiga kanter. Under hösten mörknar bladen och den dekorativa mörka nyansen stannar kvar fram tills våren. Blommar i maj med små, oansenliga blommor som uppskattas av våra pollinatörer. Sorten är en honklon och behöver en hanklon i närheten för att bilda bär. Kvistar kan användas till jul- och vinterdekorationer.

Trivs bäst på vindskyddad plats i halvskuggiga lägen. Utvecklas bäst på väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna lätt kemiskt sur jord. Vintergröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv i samband med tjäle och sol. Bör formklippas varje år för att bibehålla formen. Planteras som solitär eller i rabatt, gärna ihop med låga, marktäckande perenner. Passar väldigt fint ihop med vintergröna växter.
Anses mindre smaklig för rådjur och harar.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Väldränerad jord
Näring:
Rododendrongödsel
Jordprodukter:
Rododendronjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern