Kinesisk en 'Stricta'

Juniperus chinensis

Tätvuxen en med strikt, upprätt och pelarformat växtsätt. Vackra smaragdgröna barr. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
En smalväxande en med ett samlat, tätt, pelarformigt växtsätt. Barren är stickiga, smaragdgröna till blågröna. På magrare jordar blir barren mer silverskimrande. Kinesiska enen 'Stricta' är en trevlig trädgårdsväxt som ger ett vacker siluett åt din trädgård året om.

Sorten är populär att sätta i kruka runt adventstider för att pryda sin plats under den kalla årstiden. Är det en kall vinter så är det inte alltid växten klarar sig i sin kruka, skulle detta ske så visar det sig i början till våren när värmen är tillbaka. Vill man öka chanserna för växten i kruka så ska man plantera om den i en stor, frostsäker kruka och isolera den under vintern. Håll växten lätt fuktig även när det är fruset. Plantera gärna ut enen i trädgården till våren.

Utvecklas bäst i soligt läge på väldränerade, mullrika jordar. Enar har relativt låga krav på växtplats och trivs på de flesta jordar så länge det inte är en allt för blöt växtplats. Tålig mot stadsklimat, salta vindar och blåsiga lägen. Enar formklipps sällan, men klarar lätt beskärning om man beskär på grön ved. Beskär man djupare riskerar man att plantan förstörs eftersom enar inte bryter nytt på gammal ved. Ratas vanligtvis av rådjur.

Planteras som solitär eller i grupper. Väldigt snygg i grupp i större planteringar där de sticker ut som vintergröna utropstecken.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat, Torr jord