Okinawajärnek 'Hollywood'

Ilex dimorphophylla

Kompakt sort med rundat, upprätt växtsätt och små, gröna, taggiga blad. Honklon som bildar röda bär. Trivs i det halvskuggiga läget.
Kompakt sort som har rundat, upprätt växtsätt. Det vintergröna bladverket är glänsande och består av små, gröna blad som har mjukt taggiga kanter. Blomningen infaller i maj med små, vita oansenliga blommor som uppskattas av våra pollinatörer. På hösten bilda dekorativa, klarröda bär som sitter kvar länge på busken. Sorten är en honklon och behöver en hanklon i närheten för att bilda bär. Kvistar kan användas till jul- och vinterdekorationer.

Trivs bäst på vindskyddad plats i halvskuggiga lägen. Utvecklas fint på väldränerad, lätt fuktighetshållande och gärna lätt kemiskt sur jord. Vintergröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv i samband med tjäle och sol. Lämpar sig till formklippning. Planteras som solitär eller i buskage ihop med andra buskar. Passar väldigt fint ihop med vintergröna växter, både friväxande eller som ett formklippt klot. Användbar som formklippt vintergrön låg häck.
Anses mindre smaklig för rådjur och harar.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. För mer information kontakta Giftinformationscentralen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 1
Planteringsavstånd (cc):
40 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Flytande trädgårdsnäring, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Yrkesodlarjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern