Serbgran

Picea omorika

Slank gran med pelarformat växtsätt. Barren har ett silverskimrande utseende. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
Dekorativ gran med ett smalt, pyramidalt och sirligt växtsätt med något bågböjda grenar. Barren är tätt sittandes, glansiga och gröna med en silvrig undersida. Det silvriga inslaget karaktäriserar hela granen. Bildar dekorativa, glansiga, blågröna kottar. Serbgranen är populär vid jul då den säljs som både julgran och som granris till binderier. Arten säljs också ofta i kruka vid adventstider för att man ska kunna pynta sin entré inför jul.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Klarar av stadsklimat väldigt bra men tolererar inte salt. Granar formklipps sällan, men klarar beskärning, om man beskär på gröna skott och årstillväxt. Beskär man djupare riskerar man att plantan förstörs eftersom granar inte bryter nytt på gammal ved. Ett formklippt klot eller en häck av gran är riktigt snyggt. Planteras som solitär i grupper eller som klippt häck.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
8 m
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Speciell tålighet:
Stadsklimat