Sockertoppsgran 'Conica'

Picea glauca

Mycket karakteristisk med kompakt, pyramidformat utseende. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
Dekorativ liten gran med tätt, kompakt, pyramidformat växtsätt. Sorten växer långsamt och bildar med åren kompakta, molnlika pyramider likt sockertoppar. Barren är små, stickiga och gröna. Nytillväxten är limegrön vilket bildar till en vacker kontrast mot de mörkare äldre barren. Sorten är ett trevligt inslag i trädgården med sin spännande siluett som är vacker året om. Sorten är väldigt populär runt adventstider, då man planterar den i kruka för att pryda entrén fram till jul, men övervintrar inte i kruka.

Utvecklas bäst i sol på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Tål salta vindar och stadsklimat utan problem. Planteras som solitär eller i grupper, gärna ihop med andra vintergröna växter. Är snygg i stenpartier, grusanläggningar och klippträdgårdar. Passar även på gravplatser. Äldre exemplar kan stammas upp för att se ut som små kompakta träd.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat