Sockertoppsgran 'Conica'

Picea glauca

Mycket karakteristisk litet barrträd med limegrön nytillväxt som skapar fin kontrast till de i övrigt mörkare gröna barren. Trivs på fullt soliga till halvskuggiga växtplatser.
Dekorativ liten gran, här som stamträd, med ett tätt, kompakt, pyramidformat växtsätt. Sorten växer långsamt och bildar med åren kompakta, molnlika pyramider likt sockertoppar. Barren är små, stickiga och gröna. Nytillväxten är limegrön vilket bidrar till en vacker kontrast mot de mörkare äldre barren. Är ett trevligt inslag i trädgården med sin spännande siluett som är vacker året om. Sorten är väldigt populär runt adventstider, då man planterar dem i kruka för att pryda entrén fram till jul.

Detta är ett uppstammat exemplar, vilket betyder att det ser ut som ett litet dvärgträd. Vill man behålla den låga formen så klipper man bort årsskotten i juni-juli.

Utvecklas bäst i sol på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Tål salta vindar och stadsklimat utan problem. Planteras som solitär eller i grupper, gärna ihop med andra vintergröna växter. Är snygg i stenpartier, grusanläggningar och klippträdgårdar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar, Stadsklimat