Tuja 'Smaragd'

Thuja occidentalis

Vackert uppstammad, kompakt tuja med glänsande gröna barr som håller färgen bra vintertid. Planteras med fördel på solig till halvskuggig växtplats.
Vanligtvis används tuja 'Smaragd' som en häckväxt men här har man stammat upp den och formklippt kronan. Barren är glänsande gröna och består av flata skott med breda, mjuka, fjällika barr. Nytillväxten på våren är ljusgrön, vilket bildar en fin kontrast till de mörkare äldre barren. Sorten håller den gröna färgen fint även på vintern men kan i soligt läge få den klassiska bronsfärgade vinterfärgen i topparna. Denna färgen återgår till grönt under våren.

Trivs i sol till halvskugga på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och saltstänk som kan ge missfärgningar. Dekorativ att ha både i kruka och rabatt. Plantera gärna marktäckande växter nertill för fin effekt. Klipp kronan vår eller höst för att hålla formen på den. Sorten är lätt att hålla formen på då den är relativt långsamväxande.

Vid plantering av tuja 'Smaragd' i zon 4 och uppåt rekommenderar vi vårplantering för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
April eller augusti