Tujacypress 'Top Point'

Chamaecyparis thyoides

Annorlunda cypress som får ett pelarformigt växtsätt med dekorativa mörkgröna barr. Bronsfärgad höst- och vinterfärg. Trivs i sol till halvskugga.
Vacker sort av cypress som bildar breda, pelarformiga buskar. Barren skiljer sig ifrån andra cypresser och påminner mer om en enebuske. Barren är låga, vackert mörkgröna och sitter relativt tätt. På vintern antar barren en rödaktig bronsfärg vilket tillför en extra dimension. Är en populär växt som säljs runt höst och adventstider för att smycka utekrukorna inför jul.

Utvecklas bäst i sol på fuktighetshållande, näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Undvik allt för torr jord och vindutsatta lägen. Formklipps sällan, men klarar formklippning när det görs på gröna skott och årstillväxt. Klipps de djupare riskerar plantan att förstöras eftersom dom inte bryter nytt på gammal ved. Planteras som solitär eller i grupper. Vacker i större stenpartier, klippträdgårdar och grusplanteringar.

Tujacypress är främst lämplig för de sydligaste delarna av Sverige. Vår-och sommarplantering är att rekommendera för att undvika vinterskador på de nysatta plantorna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern