Virginiagran

Abies fraseri

Långsamväxande gran som har ett tätt, koniskt växtsätt. Säljs ofta vid adventstider som säsongsväxt för att pryda till exempel entrén inför jul. Övervintrar då sällan men kan hålla sig fin fram till våren.
Långsamväxande gran med ett kägelformat växtsätt. Barren är mjuka, grönglänsande med vita detaljer på undersidan. Barren sitter tätt runt skottaxeln och bildar knubbiga skott. Sorten får dekorativa, lila kottar som sitter i upprätta samlingar längs med grenarna. Kottarna blir bruna vid mognad. Virginiagranen är populär som julgran i Amerika, trots detta är den utrotningshotad i det vilda. I Sverige är den populär att använda runt adventstider som i kruka vid entrén eller som julgran.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga på väldränerad, fuktighetshållande och humusrika jordar. Klarar stadsklimat väldigt bra men undvik allt för blåsiga lägen. Granar formklipps sällan, men klarar beskärning, om man beskär på gröna skott och årstillväxt. Beskär man djupare riskerar man att plantan förstörs eftersom granar inte bryter nytt på gammal ved. Ett formklippt klot eller en häck av gran är riktigt snyggt. Planteras som solitär eller i grupper, gärna ihop med andra vintergröna växter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rododendronjord, Yrkesodlarjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Lämpar sig för formklippning, Putsa lätt
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern