Tellmannskaprifol

Lonicera x tellmanniana

Färggrann sort med kraftigt, slingrande och täckande växtsätt med frodigt blågrönt bladverk. Blommar rikligt med doftande, brandgula blommor varvat med bronsgula knoppar. Bildar röda, oätliga bär. Trivs i sol till halvskugga på väldränerad, näringsrik jord.
Rikblommande sort med ett kraftigt, slingrande och täckande växtsätt. Frodigt blågrönt bladverk av parställda, breda, avlånga blad. Höstfärgerna är oftast gröngulaktiga och inte så nämnvärda. Blommar på försommaren med doftande, brandgula blommor varvat med bronsgula knoppar som sitter tillsammans i luftiga blomsamlingar. Under sensommaren bildas oätliga, blanka, röda bär.

Utvecklas bäst i halvskuggiga lägen på väldränerad, lätt fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord. Trivs även i fullt soliga lägen om rötterna växer i sval skugga. Beskärs med fördel varje vårvinter för att undvika risiga och kala plantor. Gallra bland gamla grenar och spara de yngre, på så sätt har man en ständigt föryngrad planta. Planteras mot pergolor, spaljéer, plank och staket. Även vacker i gamla fruktträd, större buskar eller liknande.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. Kontakta Giftinformationscentralen för mer information.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
På vårvintern
Speciell tålighet:
Salta vindar