Vildkaprifol CHIC ET CHOC ('Inov205')

Lonicera periclymenum

Svagväxande, kompakt sort med lågt, marktäckande växtsätt och blågrönt bladverk. Delvis vintergrön. Blommar rikligt med doftande, trumpetformade, lilarosa blommor som öppnar sig i orangegul. Bildar röda, oätliga bär. Trivs i sol till halvskugga på väldränerad, näringsrik jord.
Spännande, svagväxande sort med ett lågt, kompakt och marktäckande växtsätt. Frodigt blågrönt bladverk av parställda, breda, avlånga blad som delvis är vintergröna under milda vintrar. Höstfärgerna är oftast gröngulaktiga och inte så nämnvärda. Blommar från försommaren till hösten med starkt doftande, trumpetliknande, lilarosa blommor som öppnar sig med en orangegul insida. De tvåfärgade blommorna sitter tillsammans i luftiga blomsamlingar. Uppskattad av våra pollinatörer. Under sensommaren bildas oätliga, blanka, röda bär.

Utvecklas bäst i halvskuggiga lägen på väldränerad, lätt fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord. Trivs även i fullt soliga lägen om rötterna växer i sval skugga. Beskärs med fördel varje vårvinter för att undvika risiga och kala plantor. Gallra bland gamla grenar och spara de yngre, på så sätt har man en ständigt föryngrad planta. Planteras i rabatt ihop med perenner eller låga buskar. kan massplanteras för ett marktäckande resultat. Passar utmärkt att odla i kruka som sedan vinterförvaras kallt och frostfritt.

Vildkaprifolen är älskad för sin doft. Den rena arten finner man ofta vildväxande längs västkusten och är till exempel Bohusläns landskapsblomma.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. Kontakta Giftinformationscentralen för mer information.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar