Atragene-klematis 'Albina Plena'

Clematis (Atragene-Gruppen)

Köp online hos oss
Starkväxande och rikblommande klematis med ljuvliga, klockformade fyllda blommor i vitt. Härdig, skuggtålig sort. Blommar bäst i soligt till halvskuggigt läge.
Härdig klematis med klängande, kraftigt växtsätt och friskt grönt, flikigt bladverk. Rikblommande sort som får vackra, fyllda klockformade blommor i vitt. Remonterar med en andra, svagare blomning under sensommar/höst.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga planterad i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Sorten klarar även skuggig placering. Lämplig vid pergola, spaljé, vägg, som trädklättrare eller marktäckare i slänter.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Atragene-gruppen härstammar från norra halvklotets skogs- och bergstrakter och är den härdigaste klematis-gruppen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och behöver generellt inte beskäras. Eventuellt kan man klippa bort döda och gamla grenar på våren, vänta i så fall till knoppsprickningen. Efter några år kan en föryngringsbeskärning utföras, då beskärs plantan hårt för att få den att börja om på nytt, spara cirka 50-100 cm i höjd. Denna typ av beskärning görs strax efter avslutad blomning i juni-juli.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning, På våren