Atragene-klematis 'Clochette Pride'

Clematis (Atragene-Gruppen)

Vårblommande klematis med fyllda, mörklila, klockformade blommor. Skuggtålig och starkväxande. Trivs i såväl sol som skugga men gynnas av ett varmt, vindskyddat läge.
Härdig klematis med kraftigt växtsätt, frodigt bladverk och vacker blomning i mörk violett (8 cm i diameter). Blomningen följs av fluffiga, runda frökapslar som är mycket dekorativa. Sorten är remonterande, det vill säga återblommande.

Atragene-klematis härstammar från norra halvklotets skogs- och bergstrakter och tillhör den härdigaste gruppen klematis. De trivs i de flesta fuktighetshållande jordar. Blommar även i skuggiga lägen. Passar fint att plantera exempelvis vid pergola, spaljé, vägg eller som trädklättrare. Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Vanligtvis rekommenderas att plantera perenner där, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ofta kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och beskärs vid behov efter blomning. Kräver sällan någon beskärning men om plantan blir allt för risig, vildvuxen eller tar över annan växtlighet kan en föryngringsbeskärning göras. Klipp då ner till cirka 50-100cm.

Skötselråd

Läge:
Skugga, Halvskugga till skugga, Sol till halvskugga, Sol
Odlingszon:
1 - 4
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning