Atragene-klematis 'Frankie'

Clematis (Atragene-Gruppen)

Starkväxande och rikblommande klematis med dubbla, klockformade blommor i lavendelblått. Härdig, skuggtålig sort. Blommar bäst i soligt till halvskuggigt läge.
Härdig klematis med kraftigt växtsätt och blomning i lavendelblå. Blomningen följs av fluffiga, runda frökapslar som är mycket dekorativa. Kan remontera med en andra svagare blomning under sensommaren.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga planterad i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Sorten klarar även skuggig placering. Lämplig vid pergola, spaljé, vägg, som trädklättrare eller marktäckare i slänter.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Atragene-gruppen härstammar från norra halvklotets skogs- och bergstrakter och är den härdigaste klematis-gruppen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och behöver generellt inte beskäras. Eventuellt kan man klippa bort döda och gamla grenar på våren, vänta i så fall till knoppsprickningen. Efter några år kan en föryngringsbeskärning utföras, då beskärs plantan hårt för att få den att börja om på nytt, spara cirka 50-100 cm i höjd. Denna typ av beskärning görs strax efter avslutad blomning i juni-juli.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning, På våren