Atragene-Klematis KAJSA ('BCl 1239')

Clematis (Atragene-Gruppen)

Lågväxande och rikblommande klematis med bedårande violettröda, dubbla blommor som doftar. Härdig sort som lämpar sig till ampel eller marktäckning. Trivs bäst i skuggigare växtlägen.
Härdig klematis med kompakt och hängande växtsätt, friskt grönt och svagt flikigt bladverk. Tidig och rikblommande sort som får vackra klockformade blommor i violettröd följt av dekorativa förställningar. Kan remontera med en andra svagare blomning under sensommaren.

Utvecklas bäst i halvskugga till skugga planterad i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Lämplig att plantera i ampel eller som marktäckare i rabatt.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Atragene-gruppen härstammar från norra halvklotets skogs- och bergstrakter och är den härdigaste klematis-gruppen.

Beskärningsgrupp 2: Blommar både på fjolårsskott och årsskott. Tidigt på våren studeras grenarna ingående, leta efter friska, gröna knoppar och klipp försiktigt bort det som är dött och fruset. Gallra bort veka skott helt. En lätt putsning kan även göras efter första blomningen. Beskärningen främjar blomningen på de kvarlämnade skotten och stimulerar plantan att skjuta nya skott från basen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 2
Beskärningstid:
Efter blomning