Atragene-klematis 'Violet Purple'

Clematis (Atragene-Gruppen)

Vårblommande klematis med öppna, klockformade rödvioletta blommor. Frodig och starkväxande. Trivs i såväl sol som skugga.
Härdig klematis med kraftigt växtsätt och vacker blomning i rödviolett. Blomningen följs av fluffiga, runda frökapslar som är mycket dekorativa.

Atragene-klematis härstammar från norra halvklotets skogs- och bergstrakter och tillhör den härdigaste gruppen klematis. De trivs i de flesta fuktighetshållande jordar. Blommar även i skuggiga lägen. Passar fint att plantera exempelvis vid pergola, spaljé, vägg eller som trädklättrare. Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Vanligtvis rekommenderas att plantera perenner där, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ofta kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och beskärs vid behov efter blomning. Kräver sällan någon beskärning men om plantan blir allt för risig, vildvuxen eller tar över annan växtlighet kan en föryngringsbeskärning göras. Klipp då ner till cirka 50-100cm.

Skötselråd

Läge:
Skugga, Halvskugga till skugga, Sol till halvskugga, Sol
Odlingszon:
1 - 6
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning