Integrifolia-klematis 'Arabella'

Clematis (Integrifolia-Gruppen)

Nätt klematis som får enkla, stjärnlika blålila blommor med ljusgula ståndare. Passar bra i rabatt eller kruka. Klättrar ej. Skuggtålig. Blommar bäst i soliga till halvskuggiga lägen.
Lågväxande klematis med grönt bladverk. Sorten får vackert blålila, stjärnlika blommar. Integrifolia-Gruppen räknas till örter eller halvbuskar och klättrar inte, de har ofta ett kompakt växtsätt och blommar både rikligt och länge.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga, klarar även skuggigare placering men blommar då inte lika rikligt. Planteras i väldränerad och fuktighetshållande jord. Fin att samplantera tillsammans med buskar, rosor, perenner eller i kruka. Kan behöva stöd av andra växter eller uppbindning.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Vanligtvis rekommenderas att plantera perenner där, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 3: Blommar på årsskotten. Vissnar ner på vintern likt perenner och beskärs tidig vår, spara cirka 10-20 cm ovan mark.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 3
Beskärningstid:
På våren