Klematis 'Piilu'

Clematis (Tidiga Storblommiga Gruppen)

Köp online hos oss
Storblommig skönhet som får dubbla, ljusrosa blommor med mörkrosa strimmor. Sensommarblomning med enkla blommor. Trivs i soliga till halvskuggiga lägen.
Storblommig klematis med klängande växtsätt, relativt svagväxande. Tidigblommande sort som får stora vita blommor med röda ståndare. Blommar med stora, dubbla rosa blommor på fjolårsskotten i juni-juli och kan remontera med en andra blomning på årsskotten under sensommaren, då med enkla blommor.

Utvecklas bäst i sol till halvskugga planterad i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Lämplig vid spaljé, vägg, mur eller i buskar och träd.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Sortnamnet betyder 'liten ankunge' på estländska.

Beskärningsgrupp 2: Blommar både på fjolårsskott och årsskott. Tidigt på våren studeras grenarna ingående, leta efter friska, gröna knoppar och klipp försiktigt bort det som är dött och fruset. Gallra bort veka skott helt. En lätt putsning kan även göras efter första blomningen. Beskärningen främjar blomningen på de kvarlämnade skotten och stimulerar plantan att skjuta nya skott från basen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 2
Beskärningstid:
Efter blomning, På våren