Röd bergklematis

Clematis montana var. rubens

Mycket starkväxande sort med små, rosa, svagt doftande blommor. För soliga till halvskuggiga lägen i landets södra delar.
Starkväxande klematis som snabbt täcker in stora ytor. Otroligt rikblommande med små rosa blommor.

Utvecklas bäst i soliga till halvskuggiga lägen. Planteras i väldränerad, näringsrik, fuktighetshållande och gärna kalkrik jord. Planteringsdjup 40-50 cm. Passar fint att plantera exempelvis vid murar, pergola, spaljé, vägg eller som klättrare i träd och buskar.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och behöver generellt inte beskäras. Eventuellt kan man klippa bort döda och gamla grenar på våren, vänta i så fall till knoppsprickningen. Efter några år kan en föryngringsbeskärning utföras, då beskärs plantan hårt för att få den att börja om på nytt, spara cirka 50-100 cm i höjd. Denna typ av beskärning görs strax efter avslutad blomning i juni-juli.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1
Beskärningstid:
Efter blomning