Skogsklematis

Clematis vitalba

Blommar rikligt och under en lång tid med små, grönvita, stjärnlika blommor i klasar. Snabbväxande och lättodlad, fin på plank och större ytor. För soliga till halvskuggiga lägen. Skuggtålig.
Starkväxande klematis som snabbt breder ut sig. Blommar rikligt och länge med små, stjärnlika blommor i grönvitt. Svagt honungsdoftande. Blomningen följs av fluffiga fröställningar.

Utvecklas bäst i soliga till halvskuggiga lägen. Klarar även skugga men blommar då inte lika rikligt. Planteras i väldränerad, näringsrik, fuktighetshållande och gärna kalkrik jord. Utmärkt på murar och större plank eller husväggar. Planteringsdjup 40-50 cm.

Klematis tycker inte om att torka ut men vill heller inte stå blött. Den vill även ha skuggigt och svalt på den lägre delen av stammen. Plantera gärna perenner nertill, de gör att fukten till rotsystemet bevaras. Dessutom är det estetiskt vackert eftersom klematisen ibland kan bli gles nertill. Skydda rothalsen mot vårsolen.

Beskärningsgrupp 3: Blommar på årsskotten. Beskärs vid behov sen höst eller tidig vår, klipp ovanför ett bladpar och spara ca 100 cm.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Benmjöl, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Rosjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 3
Beskärningstid:
På hösten, På våren