Vinterklematis 'Apple Blossom'

Clematis armandii

En vintergrön klematis med doft av vanilj och blommor som påminner om äppelblom. Starkväxande klättrare för soliga, skyddade lägen i landets södra delar.
Vinterklematisen kombinerar de bästa av två världar; den är både vintergrön och blommande. På våren kommer mängder av små enkla blommor. De är rosa i knoppen för att slå ut och vara blekrosa, nästan vita. Liknar äppelblom, därav namnet. Doften påminner om vanilj med en ton av mandel. Placera den gärna så du känner doften, till exempel en uteplats eller entré.

Utvecklas bäst på solig plats i väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Vinterklematisen är dessvärre känslig för stränga vintrar och bör endast planteras i landets södra delar. Som tur är passar den även utmärkt att odla i kruka. Krukan tas då in i förråd eller garage för en frostfri förvaring.

Klematis vill växa så att nedre delen av plantan skuggas. Viktigt att skydda rothalsen mot vårsolen. Beskuggningen hjälper också till att hålla fukten under sommaren. Plantera gärna några storbladiga perenner som skydd. Jorden bör vara näringsrik och fuktighetshållande men inte våt.

Beskärningsgrupp 1: Blommar på fjolårsskott och behöver generellt inte beskäras. Eventuellt kan man klippa bort döda och gamla grenar på våren, vänta i så fall till knoppsprickningen. Efter några år kan en föryngringsbeskärning utföras, då beskärs plantan hårt för att få den att börja om på nytt, spara cirka 50-100 cm i höjd. Denna typ av beskärning görs strax efter avslutad blomning.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 1
Jordmån:
Fuktig jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärningsgrupp 1, Beskär bort nedfrusna grenar in till frisk ved
Beskärningstid:
Efter blomning, På våren