Pipranka

Aristolochia macrophylla

Frodigt, kraftväxande klängväxt. Får ett täckande växtsätt av stora, friskt gröna blad som lägger sig omlott om varann. Gyllengula höstfärger. Blommar med pipliknande, gulbruna blommor. Trivs i sol till skugga på fuktighetshållande, näringsrik jord.
Kraftväxande, slingrande klängväxt som med hjälp av klätterstöd kan täcka stora ytor. Bladverket är friskt grönt och består av mycket stora hjärtformade blad med något matt yta. Bildar ett frodigt, grönskande intryck när de stora bladen lägger sig överlappat om varandra medans de växer. Höstfärgerna är lysande gyllengula. Blommar i juni-juli med pipliknande, limegröna blommor med brunröda nyanser. Blommorna uppträder under bladverket och syns sällan. De uppskattas och pollineras av flugor och fjärilar. I september bildas små, gröna, gurkliknade frukter som mognar till brunt.

Trivs i sol till skugga på lätt fuktighetshållande, väldränerade, mull- och näringsrik jord. Utvecklas bäst i vandrande skugga i skyddade lägen. Undvik torra, blåsiga och utsatta lägen. Piprankan växer trögt i starten men som etablerad är den sedan starkväxande och täckande. Bör hållas efter med lättare sommarbeskärning för att behålla formen. Klättrar med hjälp av ett slingrande växtsätt och behöver stöd i form av spaljéer, armeringsnät, vajrar eller annan växtlighet som buskar och unga träd. Passar i lundlika miljöer, vacker som en grön fondvägg på norrsidan av huset.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern