Rådhusvin 'Veitchii'

Parthenocissus tricuspidata

Köp online hos oss
Starkväxande, frodig klängväxt som klättrar och fäster sig själv. Grönt bladverk med treflikiga blad som får fantastiska karminrosa till vinröda höstfärger. Får små, vita blommor och blådaggiga, oätliga bär. Trivs i sol till skugga på de flesta väldränerade jordar.
Snabbväxande, klängväxt som klättrar och fäster sig själv med hjälp av häftskivor. Bladverket är den största prydnadsmeriten, slår ut i en vacker kopparton, får friskt gröna blad under sommaren som till sist övergår i fantastiska höstfärger i karminrosa och vinrött. Bladen är först små, hjärtformade med tandade bladkanter för att sedan bli treflikiga. Blommar i juni med ljusa limefärgade, små blommor i luftiga klasar som uppskattas av våra pollinatörer. Till hösten bildas mörka, runda, blådaggiga bär som är oätliga men uppskattas av våra fåglar.

Trivs i sol till skugga på de flesta väldränerade jordar. Får vackrast höstfärger i sol till halvskugga på lätt fuktighetshållande jord. Tålig mot hårdgjorda ytor, tung lera, torra och utsatta lägen. Bör hållas efter med lättare sommarbeskärning för att behålla formen. Behöver inget stöd utan klättrar på de flesta material med sina häftskivor. Undvik ömtåliga ytor eftersom den lämnar märken efter sig. Växer fint och täckande på murar, plank, husfasader eller bergväggar. Passar i lundlika miljöer. Vacker på höga trädstammar eller på marken som en marktäckare.

Denna växt kan vara giftig vid förtäring. Kontakta Giftinformationscentralen för mer information.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga, Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Jordmån:
De flesta jordar, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Mager jord, Salta vindar, Stadsklimat